Byt blandare och spara tusenlappar varje år

Byt blandare och spara tusenlappar varje år
Byter du ut dina gamla blandare i kök och badrum mot nya, energimärkta, kan du spara tusenlappar årligen. Det visar en ny rapport från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) där man har jämfört energi- och kostnadsbesparingen för olika typer av energimärkta blandare.
Energimärkningen lanserades 2012 för att erbjuda opartisk hjälp att välja energieffektiva blandare och betygsskalan går från G till A. Byter man till energimärkta blandare sparar man både vatten och energi till uppvärmning av varmvatten och man spar förstås mest om man byter blandare i både dusch och kök.

Äldre blandare och mekaniska duschblandare (från före år 2000) med höga flödeshastigheter och inga energisparande funktioner klassificeras normalt som klass E. En person som bor i lägenhet och byter blandare från E-klassade till A-klassade kan spara 60 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.
Man kan även spara energi genom att byta från nyare blandare med enklare energisparfunktioner, som uppfyller kraven för klass C, till A-klassade blandare. Vare sig om man bor i lägenhet eller villa kan ett sådant byte ge en energibesparing på 43 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.

SP:s studie visar flera exempel på besparingar vid olika typer av energi:
• En familj på fyra personer i en villa med direktverkande el som byter gamla (icke energimärkta) blandare i kök och badrum till nya, B-klassade, varianter kan spara 1487 kr/år.
• Motsvarande familj i villa med bergvärme som byter från E-klassade till A-klassade blandare kan spara 487 kr/år. Då har man rätt snabbt tjänat in pengarna som blandarna kostar.

Logic sensorstyrda är konstruerade med strömsnål teknik. Genom att byta ut vanliga blandare mot någon av dem kan man spara stora mängder energi, vatten och miljö och sänka bostadens driftskostnader. Blandaren kommer från Gustavsberg.


Gustavsberg

Facebook Twitter Google Plus Google Plus