Färre regler kan minska bostadsbristen

Färre regler kan minska bostadsbristen

I dagsläget behövs 20 000 studentbostäder över hela landet så beskedet från bostadsminister Stefan Attefall att Boverket får i uppdrag att se över byggregelverket för studentbostäder välkomnas av studentbostadsbranschen. Med dagens regelverk ska alla bostäder passa alla, oavsett om man är student eller inte. Målet är att kunna bygga bostäder som ska kunna fungera för studerande och där de ska ha råd att betala hyran. Tillfälliga modulbostäder och väldigt små lyor ska alltså lösa problemet med att studenter inte har någonstans att bo.
Själv bodde jag i en 23 kvm stor lägenhet när jag gick på universitetet. Det var naturligtvis helt ok. Men är det ok att hysa in landets framtid i skokartonger staplade på varandra? Studier ska uppmuntras tycker jag och jag undrar om det går att få arbetsro när väggarna är tunna och grannen ligger bara några centimeter ifrån. I Lund experimenteras det med en studentstuga som är 8,5 kvm och i september byggdes Sveriges minsta höghus på Strandvägen i Stockholm - en protestauktion utan bygglov - med två kvadratmeter stora bostäder. Kanske får vi se mer sådant i framtiden.

Bättre trångbodd än bostadslös? Boverket har ett halvår på sig (till 1 juli) med att se över regelverket påverkar byggandet av studenbostäder och enrumslägenheter. Förhoppningsvis leder det till en fungerande bostadsmarknad och trivsamma och väl fungerande små lyor till studenter.


Boverket - Enklare regler ska ge fler bostäder för unga

GP- Sveriges minsta studenthus
Studentbostadsföretagen
Sveriges minsta höghus

Facebook Twitter Google Plus Google Plus