AlltomBostad
 

AoB Bloggen med Annika Rådlund

2 november 2013

Fönster lika smarta som smart phones

Beläggningar på energiglas och solskyddsglas ska leda till lägre energianvändning och ett bättre inneklimat, men de innehåller metaller som gör det svårare för radiosignaler att komma fram. Glasbranschen meddelar nu att de vill hitta lösningar tillsammans med teleoperatörer, fastighetsägare och byggföretag. Aktuell forskning visar också att glaset i fönstren kan användas som antenner. Ericsson har till exempel redan tagit fram ett koncept som man kallar Window of Opportunity, med multifunktioner som solceller, självstyrande genomsiktlighet, högtalare med mera. Man har också lanserat Radio Dot, ett system som bygger på små antenner som ger bättre mobiltäckning.

Foto: Glasbranschföreningen
Foto: Glasbranschföreningen

Moderna fönster med osynligt metallskikt kan ge försämrad mobiltäckning men fördelarna med det är att man kan fördubbla fönstrets isoleringsförmåga med energiglas, vilket ger möjligheter att sänka inomhustemperaturen. För varje grad man kan sänka temperaturen sparas cirka fem procent av uppvärmningskostnaden. Men nya smartare fönster är sannolikt på väg - där både går att ringa och spara energi med sina nya fönster.

 

GlasbranschföreningenNyckelord:

Elförbrukningen

Nyheter

Övrigt

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår