Hört talas om Crock-Pot som lagar maten åt dig?

Hört talas om Crock-Pot som lagar maten åt dig?

Jag var i USA för ett tag sedan och använde då en Crock-Pot för första gången. Min kompis hade fått en sådan i present och fått massor av recept till den. Man ställer inte grytan på spisen utan den har en sladd som man pluggar in så den drivs med el. I den kan man göra fantastiska långkok utan någon direkt ansträngning alls. Vi lade ner kycklingfiléer, kryddor och någon slags fond och så fick den koka där i fyra timmar. Resultatet blev ungefär som pulled chicken, väldigt mör och saftig kyckling i små bitar. Vi använde nacho-kryddor så vi använde kyckligen till att göra burritos.

Långkok har ju lagats i urminnes tider, men på senare år har det varit en stor trend när rätter som pulled pork och pulled chicken blivit poppis. Allt fler har därför upptäckt den så kallade slökokaren Crock-Pot som var först i sitt slag när den lanserades i USA 1971, den finns nu även i Sverige. Sätts grytan på, på morgonen, är maten klar lagom till lunchen eller när man kommer hem från jobbet. En Crock-Pot (som vi med våran humor kallade för Crack-Pot) är perfekt för de som vill ha hälsosam och välsmakande mat eftersom grytan behåller alla näringsämnen och kräver lite fett vid tillagning.

Crock-Pot är en så kallad "slow cooker” - en eldriven gryta som håller en mycket låg temperatur och kan stå på i timmar utan att man behöver röra runt i maten. Grytan kan förutom att tillaga grytor som till exempel Boeuf bourguignion kan den även användas till köttfärssås och olika typer av soppor som tomat- och fisksoppa och även till desserter. Grytan finns på bland annat tretti.se och Elgiganten i olika storlekar och färger.

En gryta på 4,7 liter är lämplig för upp till 5 personer och kostar cirka 795 kr. Det finns både mindre som är billigare och även större. Grytan på bilden är utrustad med display, 20 timmars timerfunktion, två temperaturinställningar samt varmhålllninigsfunktion. Den växlar automatiskt till att hålla värmen när tillagningen är klar och locket är i glas så man kan titta ner och se processen i grytan. En receptsamling medföljer varje gryta.

Långkoksgrytorna blev utnämd till Årets Julklapp för ngt år sedan. Det är verkligen en bra julklapp tycker jag! Snälla tomten...

Och nu kom jag på ett julrim:
"Inte för att skryta
men i denna gryta
kan även du som är lat
laga god och hälsosam mat"

Här ett lite snällare rim:
"Om du vill skryta
med en smaskig gryta
Så fixar denna biffen utan tjaffs
och du får en god rätt i ett naffs"


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus