Jag fick se hur man sätter ihop Kay Bojesens trä-apa

Jag fick se hur man sätter ihop Kay Bojesens trä-apa
På Formex kunde man titta hur de gör när de sätter i hop Bojesens mest kända träfigur, apan, som nu finns i flera storlekar. Den designades redan1951 och den ska ha kommit till när Kay Bojesen blev tillfrågad om han ville designa en klädhängare till en barnmöbelutställning. Apan skulle då fungera som en hängare, att barnet ska kunna hänga av sig mössan och halsduken på apans hand och fötter, som är som krokar.
Det kan knappast finnas en mer fotograferad leksak än den? I alla fall om man tar sig en titt på Instagram...

De äldre modellerna var tillverkade i teak, idag finns tillverkas de i teak som är planterad och limbaträ och den finns även i ek/lönn och ek/rökt ek. Så just den där teakfärgen som fanns på de tidigare utgåvorna finnns inte längre idag. Om man har en apa i teak från 50-talet så har den också ljusnat och ändrat färg med åren, så som trä gör. Den nya planterade teaken som den tillverkas i nu är lite mörkare tycker jag, men det skiftar förstås också lite från apa till apa. Det var i alla fall kul att se hur aporna sätts i hop och att man parar ihop armar och ben som har liknande kulör. De sätts fortfarande ihop för hand så det ligger mycket arbete bakom dem. En nyhet var också att nu kommer de i en liten mindre miniversion. Kul!
Kay Bojesens originalapa 20 cm och det finns även en större på 46 cm. Men nu finns även ett mellantign på 28 cm samt en miniapa, som är bara 10 cm - så söt! Alla är tillverkadför hand på ett danskt träsvarveri, på Formexmässan kunde man se hur de sattes ihop.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kaybojesen-denmark.se
Facebook Twitter Google Plus Google Plus