AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

8 december 2013

Julstjärnans dag 12/12

Torsdag 12 december firas Julstjärnans dag och då är blombutikerna fyllda till bredden med julstjärnor. Att fira julstjärnans dag är en tradition som har anor långt bak i tiden, ända sedan början av 1800-talet. I början 1800-talet fanns nämligen en amerikansk ambassadör stationerad i Mexico. Han hette Joel Poinsett och han var en passionerad botaniker. I Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor. Mexicos subtropiska klimat gör att julstjärnorna där utvecklas till stora buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA. Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrima som betyder den vackraste Euphorbian.
Källa: Blomsterfrämjandet

Tips: Sätt ihop flera julstjärnor i en korg eller trälåda för större färgprakt.Nyckelord:

Blommor

Butik

Historia

Inspiration

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår