Låt nyckelpigan ”städa” bort bladlössen

Låt nyckelpigan ”städa” bort bladlössen

Tänk, man lär sig något nytt varje dag. Med en nyckelpige-holk i trädgården ger man nyckelpigorna ett hem samtidigt som de fina röda skalbaggarna faktiskt kan vara en stor hjälp i trädgården. De rovlevande nyckelpigorna har en hög konsumtion av blad- eller sköldlöss. De kan äta runt 40-50 bladlöss per dag! Fantastiskt! 
Tänk om man har 50 nyckelpigor, då skulle de äta mellan 2000-2500 löss per dag. Med fler nyckelpigor ska man kunna undvika bekämpningsmedel mot bladlöss på växter och fruktträd. Istället kan nyckelpigan bli en ekologisk hjälp i arbetet att bli av med bladlöss.

Bästa placeringen för holken är nära sälg, vide, pil, hassel och de barrträd som producerar pollen tidigt på våren. I min Humle, som jag argt rev bort förra året efter att ha blivit less på att gröna små typer äter upp bladen på den varje år, fanns som sagt gröna små minilarver. Undrar om nyckelpigor gillar dem också? Men de räknas nog inte till bladlöss när jag tänker efter... undrar om någon gillar de små larverna? I så fall skulle jag ge det rovdjuret tak över huvudet så att de fick jaga fritt!

Ge nyckelpigan ett kollektivt boende. I gengäld mumsar de i sig trädgårdens bladlöss. Lady Bug är tillverkad av ek och björkträd. L12 cm, B10 cm och H23 cm. Pris cirka 260 kr, från Brushit. (Jag utläste det först som ´bru-shit´men det ska vara ´brush-it, alltså borsta på engelska. Företaget tillverkar visst borstar också.)

 

Brushit

Facebook Twitter Google Plus Google Plus