Lupinernas vara eller icke vara....

Lupinernas vara eller icke vara....
Lupinen är ju vacker när den växer i diken och slänter på sommaren, men den tränger också undan andra växter och tar ibland över helt. Jag utövar varje år ett eget litet krig mot lupinerna kring min tomt i Hälsingland... väldigt svårt att vinna det kriget känner jag, men jag kämpar på. Lupinen är vad man kallar en invasiv främmande art och dessa arter räknas som ett av de största hoten mot vår biologiska mångfald. Så jag blir så matt när jag ser att till exempel trädgårdsbutiker säljer plantor av dem....sälj istället blåklockor, klöver och midsommarblomster - för de verkar försvinna helt från markerna där lupinerna växter.
' Hur som helst så har till exempel Länsstyrelsen i Dalarna meddelat att de till exempel har problem med både lupinen, jättebalsamin, jätteloka, gul skunkkalla, parkslide (asiatisk växt som tidigare odlats i parker, är aggressivt växande och kan växa in i både hus och ledningar) och smal vattenpest ( en dybladsväxt som bland annat används som prydnadsväxt i akvarier och dammar, och kan växa i täta bestånd om den oavsiktligt sprids vidare till sjöar och vattendrag).

Det finns flera saker man som privatperson och trädgårdshandlare kan göra mot dessa invasiva arter, det är att till exempel att inte importera eller köpa främmande arter, och om du upptäcker en invasiv främmande art på din tomt - se till att ta bort den så snart du kan. Det är också viktigt att hantera trädgårdsavfallet på rätt sätt så att du inte råkar sprida frön eller rötter som kan ta fart igen på annan plats. Trädgårdsavfall med invasiva arter ska man aldrig kompostera, de ska man istället lämna i sopsäckar i brännbart på återvinningscentralen.
Det är också viktigt att rapportera till Naturvårdsverket om man hittat en invasiv främmande art, det kan man göra på www.invasivaarter.nu


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus