AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

27 april 2014

Nu tar vi med oss smartphonen till badrummet

Att vi inte kan vara utan mejl och sms i badrummet finns nu svart på vitt ( ett uttryck hämtat från den tiden man skrev saker på papper). Det visar en färsk nordisk undersökning som har genomförts av sanitetsföretaget Geberit i samarbete med analysinstitutet YouGov. Totalt har 4000 personer svarat på frågor om sina badrumsvanor. 26 procent av alla män använder sin smartphone på toaletten. Bland kvinnor är siffran 20 procent och i åldrarna 18-34 år hela 40 procent. Bara de danska ungdomarna har ännu svårare att lämna smartphonen utanför.

Då kan man kanske tänka sig att det i framtiden kommer att finnas fler eluttag i badrummet, så att man lättare kan ladda sina surfplattor och telefoner. Eller kanske rentav något liknande ett notställ som kan fällas upp framför en så att man kan läsa på sin surfplatta i en bekväm ställning, med huvudet rakt fram istället för med nedböjt huvud. Röststyrning kan vara en bra grej här. Och med de smarta hemmen där man kan styra hemtekniken via mobilen är redan här (starta kaffekokaren, öka värmen, öppna garageporten, stäng av aircondition osv via telefonen). Kanske går det ännu ett steg längre i framtiden.
- Byt toalettrulle nu, säger man till telefonen.
Den sänder då en signal till den automatiska toapappersbytaren som byter toalettrulle, så slipper man kliva upp och kan istället fortsätta att läsa nyheterna på surfplattan. Sittandes på toaletten.
Allt var inte bättre förr.

Geberit
Geberit

Surfplattor och smartphones har nu flyttat in i badrummet och komfort och design är nyckelord när vi inreder våra badrum under 2014. Här spenderar vi allt mer tid och vi tar med oss prylar och inredning in i badrummet. I snitt sitter svensken 15,49 minuter på toaletten varje dag. Kvinnor, som är de som spenderar mest tid på toaletten, sitter där 1,18 minuter längre än männen. Det motsvarar hela 7 timmar extra under ett år – nästan en arbetsdag!

 På toaletten har svenskarna, utöver de nödvändiga bestyren, en rad olika aktiviteter för sig; de läser böcker och tidningar (26%), hanterar mejl (16%) och sms (11%). En del (4%) talar till och med i telefon i badrummet! Den aktiviteten är dock mest utbredd bland unga. Att använda sin smartphone eller surfplatta är också populärt. 23 procent - främst män - uppger att de har sällskap av sin surfplatta eller smartphone under själva toalettbesöket. Jag känner till och med en del som tar med sig laptopen när de ska sitta på toaletten. Inte fräscht alls, tycker jag. "Men jag ska ju läsa nyheterna" låter försvaret. Köp en tidning, säger jag då.

 

Gilla gärna Alltombostad på facebook så missar du inga inlägg 

GeberitNyckelord:

Badrum

Nyheter

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår