Och Årets pelargon blev...

Och Årets pelargon blev...
Pelargonen ’Katy 13’ fick idag utmärkelsen Årets Pelargon på mässan Nordiska trädgårdar. Det ska ha varit blommornas charmiga utseende i kombination med ett fint växtsätt som fick juryn att falla. Blommorna är tvåfärgade i cerise med en ljusare rosa ytterkant och mitt. Blomman ingår i Moonlight-serien (i pelargonvärlden) där alla blommor i serien är mörkbladiga. Växtsättet är kompakt och knubbigt och i övrigt likt en traditionell pelargon: upprätt, buskigt och väl förgrenat.

Årets Pelargon 2014 - Pelargonium x hortorum Moonlight-serien 'Katy 13'. Sorten är ny på marknaden och kommer från förädlaren Selecta. Den är en vidareförädling av sorten ’Katy’ som har liknande färger, men inte samma växtsätt.

Tips från Blomsterfrämjandet: Katy 13' passar lika bra inne på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren är sorten lämplig för utplantering på balkongen, altanen eller utanför entrén. Sorten trivs även ypperligt i ett inglasat uterum. Den är lika fin att plantera solitärt som tillsammans med andra utplanteringsväxter. De tvåfärgade blommorna är vackra helt på egen hand, men genom att blanda dem med växter i vita, mörklila, blå, rosa eller mörkröda toner fås fina effekter. Sorten föredrar ett soligt, varmt och skyddat läge. Sorten fungerar också i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.

Blomsterfrämjandet
N
ordiska trädgårdar

Facebook Twitter Google Plus Google Plus