Så gräsmatta

Så gräsmatta
Efter att terrassen precis har blivit klar så har det resulterat i två stora bruna fläckar på gräsmattan. Det behövdes nämligen grävas ur lite där trallen skulle vara och den jorden har använts till att jämna till gräsmattan på några ställen. Så där har jag nu planterat nytt gräs på de bruna fläckarna. Jag köpte dressjord som ska vara bra för gräsfrö att växa i samt några påsar frön. Det ska visst vara bäst att så under vår eller höst, men nu hade jag inget val så det blev på försommaren...vi får se om det blir något gräs. Man ska vara noga med att vattna i början få att fröna kommer igång och gror ordentligt.
Jag förberedde genom att först ta bort allt ogräs, som snabbt hade glatt sig åt den nya fria ytan... sen krattade jag hårt med en metallkratta för att luckra upp det översta lagret och sen lade jag på terassjorden i ett jämt lager över och sen spred jag ut gräsfröna för hand. Det finns även så kallade spridarvagnar, men jag har ingen sådan. De är säkert väldigt bra om man ska så på stora ytor.
När jag läste in mig på Blomsterlandets sida om hur man sår gräs så ska man först bearbeta jorden ordentligt med en jordfräs och låta den vila i några veckor... och sen ska man fräsa ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull, grundgödsla samtidigt med ett trädgårdsgödsel och vältra ytan med gallervält och vattna några gånger så att jorden ”sätter sig. Sedan står det att man ska så fröna en vindstilla dag....men då hade jag fått vänta länge för det blåste varje dag i två veckor tror jag.... Hur som helst, så hoppas jag att min metod också funkar, så jag slipper börja om från början. Men som sagt man lär sig av sina misstag, men kanske funkar även mitt sätt att så gräs.

Jag använde dressjord från Granngården och gräsfrön från Rusta. Dressjorden från är från Hasselfors och säckarna var på 40L. Dressjorden tillför kalk, mullämnen och sand till gräsmattan och ska gynna gräset så att risken minskar för att mossa och ogräs skall trivas. En säck räcker till 10 kvadratmeter. 59.90 kr/säck. A och O vid sådd verkar vara att vattna så att inte sådden inte torkar ut. De första fyra vekocrna kan man behöva vattna varje dag, viktigt att komma ihåg om man planerar att resa bort just då.

Jag använde Gräsfrö Majestic från Rusta, Villagräs som räcker till 30 m2. Pris per påse 59 kr. Räcker till cirka 30m2. Det ska vara en bra blandning för den vanliga villagräsmattan som snabbt ska bilda en robust och fin gräsmatta på de flesta jordar. Majestic är blandad av de tre gräsarterna rödsvingel, ängsgröe och rajgräs. Rajgräset ger en snabb och säker etablering första året. Rödsvingel och ängsgröe tar över på sikt och svarar sedan för vinterhärdighet och slitstyrka. Vi får se hur det ser ut om ett tag på de bruna fläckarna...
Blomsterlandet
Granngården
Rusta

Facebook Twitter Google Plus Google Plus