Så slipper du mötas av vattenskador efter semestern

Så slipper du mötas av vattenskador efter semestern

Ja det är inte bara på våren när man kommer till sommarstugan som man kan mötas av vattenskador, det kan även hända att man möts av det då man kommer tillbaka till villan eller lägenheten efter sommarsemestern. Med alla köksapparater som innehåller vatten eller är kopplade till vattensystemet så ökar risken.
Själv har jag upptäckt att det gärna läcker ut vatten på golvet vid tvättmaskinen om jag inte stänger vattenflödet till maskinen efter tvätt. Jag kan bara tänka mig vad fint det skulle vara om jag glömmer att stänga av det och sedan åker bort några veckor....

Ett annat problem som många inte tänker på är att det saknas ofta avstängningsventiler till köksapparaterna och särskilt kritiskt är det för de senaste köksprylarna som ismaskin och vattenansluten kaffebryggare. Dessa är inte alltid dimensionerade för det jämförelsevis höga trycket i svenskt kommunalt vatten.
När man åker hemifrån står  vattnet står på med fullt tryck mot kranar, diskmaskin, frysen med inbyggd ismaskin och andra installationer.
– Stäng av vattnet innan du åker på semester, lyder rådet från Thomas Helmerson, VD för Säker Vatten AB.
Villor har en huvudkran för vattnet, men en sådan saknas vanligen i lägenheter. Då är det viktigt att alla VVS-installationer är korrekt utförda och att alla vattenanslutna maskiner har avstängningsventil.

Svårt med försäkring
Vad många inte tänker på, är att vattenskador i lägenheter kan bli mycket omfattande och svåra för försäkringsbolagen att reglera. Det är inte säkert att vattnet läcker ut i den egna lägenheten, för det kan Istället börja droppa från taket hos grannen under. Vill det sig riktigt illa kan vattnet tränga igenom hela vägen till källaren. 

Ett par som jag känner har råkat ut för en vattenskada i deras bostadsrätt, det är egentligen några våningar upp som läckan är. Vattnet har runnit utanpå rören ner till alla lägenheter under. Nu berodde inte det här på att någon apparat saknade ventil utan antagligen så är det  helt enkelt så att ett rör hade sprungit läck. På grund av detta har nu hela deras köksvägg brutits upp för att torka upp eländet. Under tiden som hela arbetet har pågått har vattnet varit avstängt i allas kök. Men vad händer då, jo några smarta typer vrider ändå på sina kranar så att vattnet som låg kvar i deras rör rann ner i deras slask och vidare ner till mina kompisars köksvägg....som var öppen och stod med en torkfläkt på. Nu blev det fukt igen och väggen måste vara öppen ytterligare en vecka. Inte kul. 

Nu är det här kanske inte något som hade kunnat förutses, men det visar ändå vad problematiskt det är vattenläckage i ett lägenhetshus. Men det man kan göra är att försöka förhindra andra typer av vattenläckor som kan komma från köksapparaterna och att vvs-arbetena är utförda av auktoriserade firmor.
– Tyvärr tänker många inte på att det är extra viktigt med korrekta VVS-installationer i bostadsrätter, konstaterar Thomas Helmerson. 

Det finns branschregler om hur VVS ska installeras. De heter Säker Vatteninstallation och alla auktoriserade VVS-företag är skyldiga att följa dessa. Enligt Thomas Helmerson kan  föreskrifterna låta så här: "Vattenanslutning till diskmaskin ska ha en lätt åtkomlig avstängningsventil ovan bänk. Andra vattenanslutna apparater, till exempel ismaskin eller kaffebryggare, ska ha en lätt åtkomlig avstängningsventil".
Om man följer de här reglerna så skulle många slippa återvända från semestern till ett vattenskadat hem, oavsett om läckan finns i den egna lägenheten eller i våningen ovanför...

Facebook Twitter Google Plus Google Plus