AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

14 mars 2011

Ur LED är tiden...

Belysning står för hela 25% av elförbrukningen i det genomsnittliga hemmet. Därför utvecklas hela tiden belysning som minskar elförbrukningen som spar både pengar och miljö.
Energisnåla LED (Light Emitting Diode) lampor kan idag ersätta vanliga glödlampor med skruvsockel, klotlampor och kronljuslampor. Det är ett miljövänligare alternativ fritt från tungmetaller. LED-lamporna förbrukar 70% mindre energi än glödlampor och de håller 20 gånger längre. Dioderna gör det möjligt att skapa nätta ljuskällor som spar utrymme och lamporna blir inte varmare än att man kan röra vid dem. De innehåller varken kvicksilver eller bly och de skänker ett omedelbart ljus. Med LED minskar driftkostnaderna men de har ett högre inköpspris än flera andra alternativ.

Nu är det bara att hoppas att det kommer att dyka upp LED-lampor som är lika fina som mina gamla glödlampor. Jag har flera som är formade som en låga samt några som är spiralformade i klart guldfärgat glas. Men det är bara att inse att de är ute ur tiden nu och att det är mer miljövänliga alternativ som gäller.
Ur LED är tiden, som Shakespeare sa.

Tips: På ledbutik.se finns ett formulär där det går att se vilka besparingar det går att göra genom att byta till LED-belysning.

<p>
LEDARE spotlight, GU10, 4W, 99:- från IKEA.<br>
Källa: IKEA och Ledbutik.se<br>
 
</p>

LEDARE spotlight, GU10, 4W, 99:- från IKEA.
Källa: IKEA och Ledbutik.se
 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår