Var kommer Midsommarstången eller Majstången ifrån?

Var kommer Midsommarstången eller Majstången ifrån?

Majstång är ett ord som vi brukar använda om midsommarstången, men jag har funderat på varför det heter majstång eftersom den kläs i juni.... Det är tydligen en benämning som var vanlig fram till 1970- och 1980-talen....så man kan säga att jag lever kvar i det glada 80-talet då för jag säger fortfarande majstång ibland...
Att ”maja” betyder visst att pryda, löva och syftar på att midsommarstången kläds med skir grönska för att uttrycka sitt hopp om en god sådd och skörd. Det har alltså inget med månaden maj att göra utan midsommar är en del av firandet av övergången mellan vår och sommar.

För mig har midsommarfirandet ett nationalromantiskt skimmer över något gammaldags svenskt över sig. Här vill man ju fram med det gamla antika och vackra som vi har i gömmorna. Spetsdukar, blåvitt porslin och mjölkkannor med buketter....och flaggor.

För att få en vettig förklarting till var midsommarstången kommer ifrån och vad den symboliserar så får man fråga experterna. Jonas Engman, arkivchef och etnolog på Nordiska museet har koll på det meste när det gäller det svenska midsommarfirandet genom tiderna. Han säger så här:
–Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Kransar och tvärslå dök upp under början av 1800-talet på lantgodsen och de högre stånden. Tvärslån som bildar ett kors och kransarna kriing stammen gör att det dyker upp tolkningar om religiösa innebörder, för att inte tala om att midsommarstången skulle vara en fallossymbol med tanke på kransarna runt stammen. Det är ett önsketänkande hos en del och det är rena påhitt. Forskningsmässigt finns det inga som helst belägg för att människor associerat midsommarstången med en fallos. Däremot förknippar vi i vår tid gärna midsommar och midsommarnatten med romantik och kanske till och med erotik – men det är en helt annan historia!

Så då har vi koll på det inför helgens firande. Själv ska jag  bege mig mot Stenegården i Järvsö eller hembygdsgården i Ljusdal för att vara med och klä midsommarstången (eller majstången) och se den resas. Så hoppas vi på en god skörd!

För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
Något att berätta för våra barn så kan de spana ut mot den magiska naturen under midsommarkvällen istället för att tjata om något dataspel...

Glad midsommar på er!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus